Bron van verbinding

01-01-2024

                        Eén week na kerst verwelkomen we allen het nieuwe jaar, blikken terug op het vorige, bekijken wat anders kan of moet. Maken goede voornemens. Het jaareinde vieren doen sommige mensen door te gaan dansen, drinken, tafelen. De kerstmarkt bezoeken, naar het vuurwerk kijken. Anderen vieren thuis met vrienden. Sinds mijn adolescentie is de jaarovergang een feest voor en met vrienden. De familie komt daags nadien aan bod. Vroeger las dochter dan haar nieuwjaarsbrief voor.

                       Dit jaar vieren mijn partner en ik oud op nieuw met onze bootvrienden. We doen dit al een achttal jaar. Het heeft wat voorbereiding nodig. Wie ontvangt ons dit jaar in zijn huis? Reserveren we een taxi? Wat doen we met het eten? Nodigen we nog iemand uit? Vragen we het nieuw lief erbij? Elk jaar organiseert één van de koppels dit feest, op hun manier. We delen de kosten. Ook buiten het vaar- en zeilseizoen willen we samen zijn.

                       Vrienden zijn er in alle soorten. Zo zijn er Facebook-, café-, hobby-, jeugd-, werkvrienden en intieme vrienden. Buren, klanten, studenten en ex-partners kunnen ook vrienden zijn of worden. Met alle vrienden deel ik een stukje geschiedenis, eenzelfde interesse of ervaring, met intimi steeds wel en wee. Vriendschappen kunnen ook eindigen. Als je van koers verandert, nieuwe horizonten opzoekt, persoonlijk groeit, past de vriendschap mogelijks niet meer voor jezelf of de ander. Tijdens mijn leven hebben echte vrienden steeds mijn lach, hoop en moed helpen terugvinden. Dikwijls via muziek, dans, zang, op stap gaan. In donkere tijden waren ze er voor me, tijdens een relatiebreuk, bij het herdenkingsritueel in Vlissingen. Luidruchtig of in stilte, met veel of weinig woorden, stonden ze klaar, mocht ik hen bellen, ook s' nachts.

                       We voeren veel van onze voornemens niet of maar half uit. Eén van mijn voornemens van vorig jaar is gedeeltelijk geslaagd. Ik wou mijn kerstkaarten laten toekomen voor kerstavond. Dit jaar heb ik de kaarten voor mijn vriendinnen net voor het kerstweekend op de post gekregen, met persoonlijke wensen. Eén week vroeger dan vorig jaar, een kleine overwinning. In deze vakantieperiode geeft kerstkaarten ontvangen, lezen van oprechte en handgeschreven wensen betekenis aan mijn leven, een gevoel van verbonden zijn. Die hartversterkers hang ik op. Tekst makkelijk leesbaar. Ik kijk er regelmatig naar, terwijl ik nummers als 'You've got a friend' van Carole King beluister.